Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Tøjmoden i 40érne.


Formand for Andelslandsbyen Carsten Andersen bød velkommen til foredragsholder Tina Olsen og præsenterede Andelslandsbyens nye direktør Frits Thorarinsson. Frits fortalte lidt om sig selv og glædede sig over, at der var kommet så mange til foredraget. Herefter startede Tina sit foredrag om tekstiler omkring 1940,

En af de ting publikum ikke ser, er tekstillageret, hvor Tina er en af de mange som er med.

Tina fortalte i forsamlingshuset om moden i 1940erne, og om det tøj som vi aktører skulle gå i for at det kom til at ligne, at vi var tilbage i 1940erne.

Det, at der kom folk op til tekstillageret, og havde noget tøj fra et afdødt familiemedlem, var man rigtig glad for. Men mange gange var det kun det pæneste, man kom med, men Tina havde været ligeså glad for hvis tøjet var mere dagligdags og slidt, men det var det sjældent, at det var den slags tøj, der blev indleveret.

Ud fra fotografier fra dengang fortalte hun om moden under Anden Verdenskrig, og dengang var der ikke stor rationering på tøj, men alligevel var mange meget kreative når man skulle have syet noget om.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 542_0011.jpg

Mange syede dengang selv deres tøj og de snitmønstre fra dengang, vil man typisk ikke bruge i dag. Man er anderledes bygget i dagens Danmark, og det er lidt af en udfordring, når der kommer en op med et eller andet ønske, som man har set fra dengang.

Under krigen blev mange lagner og dynebetræk syet om til kjoler. De hvide lagner blev farvet efter alle kunstens regler, bl.a. løg var meget brugt til indfarvning af lagnerne, men mange var dengang meget kreative i deres valg af farver.

Som noget nyt er tekstillauget begyndt at lave børnetøj til legetøjsbutikken, så børnene kunne være klædt ud som børn var i 1940erne til stor glæde for alle.

I pausen blev der serveret kaffe og lagkage af damerne i køkkenlauget.

En spændende og informativ eftermiddag i et fuldt forsamlingshus.

Print Friendly, PDF & Email