Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Fra kæfert til kaffe

Søndag den 29. januar 2017
Foredraget i Sandby Forsamlingshus havde over 40 tilhørere, som blev afholdt af fr. Nina Søndergaard.
Fortalte bl.a. om det bedre borgerskab og kongerne fra omkring 1500 tallet og frem, og hvordan drikkeriet formede sig dengang.


Mange gange begyndte man at drikke fra morgenstunden, både med øl og brændevin. Det var ikke usædvanligt at drikke 7 – 8 liter øl, men så havde man også fået rigeligt denne dag.
Mange gange var det samme kvantum næste dag. Det skal dog siges at alkoholprocenten var ikke større en 1 procent eller mindre.
Historien fortæller også, at i Landstinget, var man nogle dage ikke ædru fra om morgenen – husk vi er tilbage i 15-1600 hundrede tallet, den går heldigvis ikke i dag.
Uden for byen begyndte man på Herregårdene og hos bønderne at brygge øl og brænde brændevin. Her var det ikke kun de voksne, der fik en dagsration. Også børnene fik sin del, da vandet ikke var sundt at drikke grundet forurening. Det var en del af dagligdagen dengang.
Allerede i bronzealderen begyndte man at brygge øl fortrinsvis lavet på korn, og først i 1500 tallet begyndte man at brænde brændevin.
I 1600-1700 hundrede tallet, begyndte de skibe, som sejlede på langfart at tage kaffe med hjem. I mange år kom den herop som rå bønner, hvor man selv brændte kaffebønnerne, på mange forskellige måder.
Mange gange var det så som så, hvordan kaffen smagte. I starten var det kun det bedre borgerskab som havde råd til at drikke kaffen. I begyndelse af 1900-tallet blev det efterhånden hverdagsdrik for alle.
Kaffeerstatningen bla. “Richs” og Danmark”, kom til allerede i Første Verdenskrig, og brugen fortsatte igen i Anden Verdenskrig.
Under Napoleonskrigen i 1810 fik man en form for kaffeerstatning, da man ikke kunne få fat i den rigtige kaffe.
I dag drikker hver dansker ca. 13 kg. kaffe om året.

I pausen mellem kæfert og kaffe, kunne man købe kaffe og lagkage, serveret af køkkenlaugets damer. Et spændende foredrag uden kæfert men med masser af kaffe!

Print Friendly, PDF & Email