Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Det danske sprog over sø og land.Michael Ejstrup, der er historiker og forskningschef i sprog, fortalte om sproget og dialekter i Danmark søndag den 10. februar i forsamlingshuset. Det blev et par meget spændende og underholdende timer.

Det første eksempel han indledte med, var en film hvor en kvinde fra Lemvig egnen talte i to min. Hvorpå han standsede filmen og spurgte, om alle kunne forstå hvad hun talte om, og ikke alle kunne forstå dialekten.

Hun talte nemlig med den dialekt, som man nu en gang kan tale på de kanter af landet. Bagefter afspillede Michael en film, hvor det var en mand, der fortalte om sin slægtsgård. Han var fra Sydsjælland, og alle havde forstået, hvad han talte om på trods af sin udprægede sjællandske dialekt.

Derudover hørte vi andre dialekter fra hele landet, og det var spændende at gå genopfrisket, hvor stor forskel der kan være på sproget afhængig af, hvor man kommer fra.

Dansk – dialekt hvor meget kan man forstå eller gætter sig til – hvad man taler om, Michael E. kørte en film hvor 8 personer med forskellig dialekter fra hele Danmark fortalte historien om ”den lille pige med svovlstikkerne ” . En historie de fleste kender, så det hjalp naturligvis på forståelsen, men det var nu ikke alt, der stod lysende klart fra den meget kendte historie, når den blev genfortalt på alle mulige forskellige dialekter.

I pausen blev der serveret kaffe og æblekage af køkkenlaugets piger.

Det var en meget spændende og lærerig eftermiddag, hvor der var fuldt hus i forsamlingshuset.

Print Friendly, PDF & Email